PIRANSKE TERASE 2014

Zeleni predel mesta

Lokacija parka pod obzidjem na hribu z imenom Mogoron je izjemna. Mesto, ki ga opazujemo s teras leži pred nami kot na dlani. Pogled se odpira široko, Od Seče do Ankarana, in daleč, do Beneških pristanišč.
Terase se raztezajo od roba do roba parka kot proste, košene površine. Preproste, neopazne klopi iz lokalnega kamnoloma služijo za posedanje, poležavanje, piknik prostor ali za partijo šaha.
S teras se odpirajo široki pogledi na zaledni in morski teritorij. V ospredju t.i. “element presenečenja”, ki jih obiskovalci odkrivajo ob sprehajanju po parku.
Prikazani so elementi zvočnih inštalacij, ki jih je možno oblikovati s preprostimi, trajnimi materiali in lahko predstavljajo tudi netipična igrala za starejše otroke od 5 do 12 let.
Nove stopnice so izklesane v lokalnem kamnolomu in so v primerjavi z obstoječimi sicer res nove, vendar se bodo zelo hitro obarvale in se stopile z okoljem.
Nova pot je skrita pogledom z ulice, položena za obstoječi zid, tlakovana z enakim materialom, iz katerega je narejen zid.
Na terasah smo previdno odstranili tisto, kar se je nabralo spotoma in narahlo poudarili sloje in elemente, ki so pomembni in so tu, na hribu Mogorona, praktično že od nekdaj.
Terasasti park, ki ga omejujeta staro mestno obzidje in Ulica IX. korpusa, omogoča odprt pogled na mesto Piran. Obiskovalci parka imajo možnost dostopa do očiščenih teras. Pobočja teras so zasajena z bogatim avtohtonim zelenjem, ki skozi letne čase menja svoj izgled. Tukaj se lahko naberejo zelišča in začimbe.

TIP PROJEKTA: Vabljeni natečaj NAROČNIK: Občina Piran POVRŠINA OBMOČJA: 10.000 m2 LOKACIJA: Piran, Slovenija LETO PROJEKTA: 2014 PROJEKTNA SKUPINA: Marko Studen, Paul Bourel, Boris Matić, Jernej Šipoš, Jan Jazbec SVETOVALKA: Sonja Ana Hoyer STATUS: Natečajni predlog
Facebook Na vrh