ISLAMSKI VERSKI KULTURNI CENTER

Urbano in sodobno islamsko središče

Odprt verski center z zunanjim parkom, vodnim elementom, restavracijo in javno parkirno hišo je zamišljen kot dodatni element v zelenem sistemu mesta.
Verski objekt je navzven abstrakten in netradicionalen, čeprav je oblečen v hrešo, bel kamen, iz katerega bosanski muslimani tradicionalno izdelujejo nagrobne spomenike, uporabili pa so ga tudi za tlakovanje znamenite Baščaršije.
Verski center ima izrazito hibridno strukturo, saj se v njem prepletajo številne funkcije, tehnologije in tradicije - od šole in telovadnice, do parkirišča in restavracije.
V osrednjem prostoru molilnice se srečata tradicija in tehnologija. Kupola je jeklena in odlično rešuje zahtevno prezračevanje prostora, v katerem je lahko hkrati tudi 2000 ljudi.
TIP PROJEKTA: Javni natečaj, priznanje NAROČNIK: Islamska skupnost v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana LOKACIJA: Ljubljana LETO PROJEKTA: 2011 PROJEKTNA SKUPINA: Marko Studen, Faruk Kapidžič, Miha Dobrin, Jure Balentin, Miha Brezavšček, Tomaž Budkovič, David García, Boris Matić, Aleksandra Rakinić, Alexander Niño Ruiz, Jernej Šipoš, Bine Karol Tekavec (ARHITEKTURA), Ads Studio, Sarajevo (FUNKCIONALNOST MOŠEJE), Menerga (HVAC), EnPlus (OPTIMIZACIJA), Landscape (KRAJINSKA ARHITEKTURA) STATUS: Natečajni predlog
Facebook Na vrh