UMETNIŠKE AKADEMIJE

Akademski center v središču mesta

Tri podolgovate stavbe postanejo dom likovne, glasbene in igralske akademije.
Stavbe so postavljene na nekoč nasut teren, zato je javni prostor s parkovno ureditvijo postavljen na strehe.
Vmesni prostori niso zgolj parkirni. S kiparskimi delavnicami, ateljeji in izhodi iz skupnega predprostora so namenjeni druženju študentov in njihovi komunikaciji, ter hkrati interakciji med institucijami in javnim prostorom.
V stolpičih so dobro osvetljeni slikarski ateljeji, zastekljeni proti severu in zaprti proti jugu.
Javna streha ščiti posamezne stavbe pred pregrevanjem, velika talna plošča pa služi kot velik izmenjevalec, preko katerega se s pomočjo toplotnih črpalk stavbe pridobiva poceni hladilna in toplotna energija.
Kompleks je zasnovan kot stabilno okolje, v katerem upravljalec zgradbe z aktivacijo betonskih površin, rekuperacijo energije iz izrabljenega zraka in prostim prezračevanjem lahko doseže zelo nizko porabo energije.

Center Akademij je oblikovan kot prostor preigravanja - pritličje je na strehi, nadstopja so pod parterjem. Tudi park in zgradba sta prepletena, kiparsko oblikovani stolpiči pa oznanjajo prisotnost kompleksa v krajini.
TIP PROJEKTA: Javni natečaj, enakovredna 2. nagrada (1. ni bila podeljena) NAROČNIK: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport ter Univerza v Ljubljani SKUPNA POVRŠINA TAL: 28.000 m2 LOKACIJA: Ljubljana, Slovenija LETO PROJEKTA: 2005 PROJEKTNA SKUPINA: Marko Studen, Miha Dobrin, Manca Ahlin, Matej Kučina, Vanja Milosavljevič, Mateja Marsetič, Jana Kraševec, Bojan Mrežar, Eva Hrovatin, Jernej Černe, Tea Smrke, Tea Fabian, IBE (Dušan Jeftič, Elvis Štembergar) STATUS: Natečajni predlog
Facebook Na vrh