NOVO PRIZNANJE

14. oktober, 2013

Na natečaju za Spomenik žrtvam vseh vojn smo prejeli ENAKOVREDNO PRIZNANJE.

Predmet natečaja je bila pridobitev rešitve za ureditev širšega območja ter spomenik, ki ustreza najvišjim zahtevam državnega protokola ob protokolarnih dogodkih ter izraža pomen osrednjega državnega spominskega obeležja za veliko število prebivalcev, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti med I. in II. svetovno vojno. Posvečen bo tudi številnim civilnim žrtvam vojne in revolucije.

scapelab-spomenik-monument-full-1

Iz poročila komisije: ” Takšen predlog ponuja izredno velik potencial uporabe tovrstno zasnovanega prostora, spomenik zastavlja dejansko kot uporaben javni prostor, ki je lahko namenjen različnim dogodkom in scenarijem. V tem je tudi izredna kvaliteta rešitve, saj omogoča povsem sodobno dojemanje spomenika kot prostora, ki je sicer namenjen pietetnemu čustvu in spominu, hkrati pa omogoča – brez profanacije – tudi njegovo povezavo v živo in življenjsko rabo javnega prostora v mestnem središču. Z izvedbo predvideva in omogoča tako doživljanje posvečenega prostora kot hkrati z uporabo javnega prostora ustvarja spomenik, ki v enem časti tako spomin na preminule, kakor slavi življenje samo. V tem pogledu je ideacija spomenika kot specifično zasnovane parkovne ureditve unikatna.”

scapelab-spomenik-monument-full-4Odprtje razstave natečajnih rešitev, na katero vabita Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zbornica za arhitekturo in prostor bo v petek, 25.10.2013, ob 17.00 uri v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo (MAO).

Razstava bo odprta do vključno 10.11.2013 od torka do nedelje od 10.00 do 18.00 ure.

Vabljeni! 
Facebook Na vrh